Co zrobić z wodą deszczową?

zasie upalnych i suchych okresów w roku, ale przeciętni Polacy już o tym zapominają, ponieważ i tak zawsze płynie woda w kranie, a owoce i warzywa są obecnie sprowadzane z różnych części świata. Natomiast ludzie mieszkający w kraj

Co zrobić z wodą deszczową? Poradnik na temat:

Duże zbiorniki na wodę deszczową

Często zapominamy o tym, jak wiele zależy od wody deszczowej. Wprawdzie rolnicy przekonują się o tym, jak ciężko jest o zbiory w czasie upalnych i suchych okresów w roku, ale przeciętni Polacy już o tym zapominają, ponieważ i tak zawsze płynie woda w kranie, a owoce i warzywa są obecnie sprowadzane z różnych części świata. Natomiast ludzie mieszkający w krajach ogarniętych suszą na każdym kroku przekonują się o dobrodziejstwie wody. Dlatego w okresie silniejszych opadów wystawiają zbiorniki na wodę deszczową. Jest ona tak bardzo pożądana, że muszą czasami całymi dniami i nocami pilnować swoich zbiorników przed kradzieżą. W niektórych miejscach wystawiane są także duże zbiorniki, z których woda potem będzie rozwożona po różnych wioskach.


Łączenie się cząsteczek wody

Właściwości fizyczne wody
Diagram fazowy wody
Czterotonowa bryła lodu na plaży w Islandii ? woda w stanie stałym
Moneta utrzymująca się na powierzchni wody dzięki napięciu powierzchniowemu
Rozkład ładunku dookoła cząsteczki wody: kolor czerwony ? cząstkowy ładunek ujemny, kolor niebieski ? cząstkowy ładunek dodatni
Łączenie się cząsteczek wody. Ciągłe ? wiązania atomowe, przerywane ? wiązania wodorowe.

temperatura topnienia pod ciśnieniem 1 atm: 0 °C = 273,152519 K
temperatura wrzenia pod ciśnieniem 1 atm: 99,97 °C = 373,12 K
punkt potrójny: 0,01 °C = 273,16 K, 611,657 Pa
gęstość w temperaturze 3,98 °C: 1 kg/l (gęstość maksymalna)a
temperatura krytyczna: 647,096 K14 (ok. 374 °C)
ciśnienie krytyczne: 22,064 MPa14
ciepło właściwe: 4187 J/(kg?K) = 1 kcal/(kg?K)
ciepło parowania: 2257 kJ/kg
ciepło topnienia: 333,7 kJ/kg
masa cząsteczkowa: 18,01524 Da
względna przenikalność elektryczna w stałym polu elektrycznym: 87,9 (0 °C), 78,4 (25 °C), 55,6 (100 °C)
napięcie powierzchniowe: 72,4?10-3 N/m (18 °C)15.
barwa: lekko jasnoniebieska (w małych objętościach wydaje się bezbarwna)1617
zapach: bezwonna
konduktywność, ?, lub rezystywność, ?: dla dobrej jakości wody destylowanej lub demineralizowanej ? > 18 M?m
odczyn: 7,0

Dla wody zawierającej inne substancje określa się szereg dodatkowych właściwości, np.

barwa wody
mętność/ilość zawiesin w wodzie (woda chemicznie czysta: klarowna)
twardość (woda chemicznie czysta: 0)
twardość ogólna
twardość węglanowa (przemijająca)
twardość niewęglanowa (trwała)
utlenialność (woda chemicznie czysta: 0)


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda


Woda jest bardzo rozpowszechniona

Woda jest jedną z najpospolitszych substancji we Wszechświecie. Cząsteczka wody jest trzecią najbardziej rozpowszechnioną molekułą w ośrodku międzygwiazdowym, po cząsteczkowym wodorze i tlenku węgla9. Jest również szeroko rozpowszechniona w Układzie Słonecznym: stanowi istotny element budowy Ceres i księżyców lodowych krążących wokół planet-olbrzymów, jako domieszka występuje w ich atmosferach, a przypuszcza się, że duże jej ilości znajdują się we wnętrzach tych planet. Jako lód występuje także na części planetoid, a zapewne również na obiektach transneptunowych10.

Woda jest bardzo rozpowszechniona także na powierzchni Ziemi. Występuje głównie w oceanach, które pokrywają 70,8% powierzchni globu, ale także w rzekach, jeziorach i w postaci stałej w lodowcach. Część wody znajduje się w atmosferze (chmury, para wodna). Niektóre związki chemiczne zawierają cząsteczki wody w swojej budowie (hydraty ? określa się ją wówczas mianem wody krystalizacyjnej). Zawartość wody włączonej w strukturę minerałów w płaszczu Ziemi może przekraczać łączną zawartość wody w oceanach i innych zbiornikach powierzchniowych, nawet dziesięciokrotnie11.

Woda występująca w przyrodzie jest roztworem soli i gazów. Najwięcej soli mineralnych zawiera woda morska i wody mineralne; najmniej woda z opadów atmosferycznych. Wodę o małej zawartości składników mineralnych nazywamy wodą miękką, natomiast zawierającą znaczne ilości soli wapnia i magnezu ? wodą twardą. Oprócz tego wody naturalne zawierają rozpuszczone substancje pochodzenia organicznego, np. mocznik, kwasy humusowe itp.

Źródło: