Suplementacja i sport, zawsze w parze

o podstawowy budulec tkanek w naszym ciele. Istnieją wyspecjalizowane aminokwasy, które ułatwiają budowę mięśni i to właśnie te typy białek przyjmują sportowcy, aby zwiększyć skuteczność swojego treningu. Ilość przyjmowanego bi

Suplementacja i sport, zawsze w parze Jednym z bardziej polecanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Produkty z tym białkiem można nabyć np. w .

Zapotrzebowanie na białko. Jak dozować?

Aminokwasy, czyli białka to podstawowy budulec tkanek w naszym ciele. Istnieją wyspecjalizowane aminokwasy, które ułatwiają budowę mięśni i to właśnie te typy białek przyjmują sportowcy, aby zwiększyć skuteczność swojego treningu.

Ilość przyjmowanego białka na dobę powinna być ustalona na podstawie ilości masy mięśniowej lub całościowej organizmu. Przyjęło się, że powinno się podawać około 2 g białka dla osób ćwiczących, a więcej dla intensywnie uprawiających sport. Najlepiej jest je przyjmować w diecie, razem z innymi składnikami odżywczymi, jednak przy większym zapotrzebowaniu może być ciężko taką dietę ułożyć, więc warto się wspomóc białkiem serwetkowym.


Odżywki

Odżywki dla sportowców to temat rzeka: suplementy przed treningiem, po i w trakcie. Naturalne białka serwatkowe, kreatyna, glutamina itp. Dla laika to naprawdę czarna magia- jak się w tym wszystkim połapać?

Jeżeli zaczynamy naszą przygodę z treningami warto zasięgnąć porad u stałych bywalców siłowni lub personelu. Warto też przejść kilka treningów indywidualnych po okiem trenera, który w cenie usługi ustali dla nas dietę na kilka tygodni i podpowie jakie suplementy stosować.

Oczywiście nie zawsze będziemy mieli taka potrzebę- przecież odżywki to dodatkowy koszt, a sam karnet na siłownię potrafi nadszarpnąć niejeden budżet.


Jak dzielą się odżywki białkowe

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.