Dobra jakość produktów = dobre jedzenie
Jakość produktów w restauracjach czasami pozostawia wiele do życzenia. Mrożone produkty, długo przechowywane dania i ogólny brak świeżych składników to rzeczy, które mogą poskutkować upadkiem restauracji.
Oglądając na przykład Kuchenne Rewolucje, można śmiało powiedzieć, że w większości przypadków wystarczy tylko odświeżyć menu i skorzystać z wyższej jakości składników, aby jedzenie było smaczne. Na szczęście z Polskimi restauracjami nie jest tak źle, z reguły dania są dobre i robione na świeżo.
O Polskiej kuchni
Tradycyjna Polska kuchnia smakuje nie jednemu obcokrajowcowi, co pewnie jest zaskoczeniem dla niejednego znudzonego naszymi potrawami lokalnego smakosza. Takie dania jak pierogi, czy bigos świetnie przyjęły się na innych rynkach w lokalach oferujących polskie jadło. I to swoisty powód do dumy, że nasza kuchnia jest doceniana poza granicami naszego państwa.
Polska kuchnia jest bogata w tłuszcze nasycone, zwierzęce i roślinne. Często łączymy mięso i węglowodany, żeby danie bardziej syciło. Wykorzystujemy stosunkowo mało warzyw, które występują u ans w roli dodatku do mięsa, a nie jako osobne danie. Jednak mimo wszystko zawsze chętnie zjem pierogi zamiast sushi czy pizzy ;)
Liczy się nie tylko jedzenie
Opinie o restauracjach w sieci stają się swego rodzaju podstawą dla młodych ludzi w poszukiwaniach dobrej restauracji na randkę, wieczór z narzeczoną czy wypad ze znajomymi. Zła opinia może znacząco wpłynąć na ocenę restauracji przez internautów.
Ważne jest, by trzymać poziom nie tylko dań, ale i obsługi. Zła, niemiła lub niedoświadczona obsługa sali może zrujnować to co przygotowali kucharze. Kelner powinien być uprzejmy i miły- kwaśna mina i odpowiadanie półsłówkami jest bardzo źle widziane. Częściej zdarzało mi się opuścić lokal z powodu złej obsługi niż z powodu kiepskiego jedzenia, a to daje do myślenia.